Sitenin hazırlanış amacı sanal ortamda en fazla yeralması gereken bilim dalının coğrafya olması. Çünkü görsellik bizim için önemlidir. Şu anda sanal ortamda pek çok coğrafya sitesi bulunuyor ancak hepsinde bir arada bulunabilecekler sınırlı.
Amacım coğrafyacı olsun olmasın tüm coğrafyaseverleri bir çatı altında toplayarak fikir alışverişi yapılabilecek bir ortam hazırlamaktı. En büyük eksiğimiz bu iletişimi maalesef bugüne kadar gerçekleştirememiz olmuştur. İşte hepimize bir fırsat düşüncelerimizi paylaşabileceğimiz, fikir-bilgi alışverişinde bulunabileceğimiz, dökümanlarınızı paylaşarak daha iyisini yapabileceğimiz bir ortam.
Coğrafya, yaşam ile insanı bütünleştiren, onları bir bütün halinde araştıran, alanı en geniş olan bilim dallarından biridir. İnsanlara yaşadığı dünyayı tanıtırken, onu en iyi ve en verimli şekilde nasıl kullanması gerektiğini ve bunları yaparken de onu nasıl koruması gerektiğini öğretir. Ayrıca ülkelerin siyasetini ve geleceğini belirleyen bilgilerin temeli de coğrafi bilgilere dayanır.
Sosyal bilimlerin temellerinden biri olan coğrafya bilimi gelişmiş ülkelerde hak ettiği yeri bulmuştur. Bu konuda yapılan çalışmalara en büyük maddi olanaklar ayrılmakta ve eğitimin ilk basamağından itibaren coğrafya sevgisi ve bilgisi öğrencilere verilmektedir. Coğrafya hayatın kendisi olduğu için öğrencilerin ilgisini çekmek son derece kolaydır. Yeter ki gerekli öğretim metot ve teknikleri uygulansın, gerekli araç ve gereçler temin edilsin.
Ben ilk epapta bu metot ve tekniklerin coğrafya öğretmenleri tarafından bilinmesi gerektiğine inanıyorum. Biz kendimizi geliştireceğiz ki vermemiz gerekenleri en sade ve anlaşılır bir şekilde aktarabilelim.
Geçmişi insanlık tarihi kadar eski olan coğrafya gelişmiş ülkelerde ciddi bir bilim dalı olarak ele alınıp, tüm ulusal ve uluslar arası politikalar coğrafi unsurlara göre belirlenirken, ülkemizde maalesef coğrafya kavram öğreten ve şehir, göl, nehir ismi ezberleten bir ders olmaktan öteye gidememiştir. Ben de ülkemizdeki bu eksikliği en azından kendi çapımda yapabileceklerimle telafi etmeye çalıştım. Ne yaptınız derseniz dha hiçbir şey yapamadım.
Yaşantımıza ait olan her şeyin coğrafya ile ilgisi vardır. Yediğimiz yemekten, ihracatımıza, giydiklerimizden ürettiklerimize, askeri stratejimizden siyasi ilişkilerimize, kısaca hayatımızın her anına coğrafya direkt veya dolaylı olarak girmektedir. Ülkelerin geleceği başta kendi coğrafi özelliklerini, daha sonra da dünyanın coğrafi özelliklerini ne kadar iyi bildiklerine ve kullandıklarına bağlıdır. Herkesin çok iyi bildiği gibi Türkiye’nin gündemde kalmasını sağlayan ve önemini artıran sebepler dünya üzerindeki konumundan kaynaklanmaktadır. Hitler’in dünyayı ele geçirme planlarının temelinde Siyasi Coğrafya görüşleri yatmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri’nin dış politikası genel olarak coğrafi bilgilere göre yönlendirilmektedir.
Tüm bunları bir kenara bırakıp kendi ülkemize dönelim. Şimdi vereceğimiz örnekler coğrafyanın önemini bir kez daha gözler önüne serecektir. Soğuk bölgelerin iklim şartlarına uygun olarak yapılmayan binalarda ısınma masrafları iki katına çıkmaktadır. Binalar yapılırken iklim elemanları tek tek incelenmelidir (yağış, sıcaklık, rüzgâr, nem), zemin çalışması yapılmalıdır (alüvyon, ana kaya vs.), kullanılacak malzemeler bölgelere göre seçilmelidir. Bu örnekler daha da artırılabilir. Bunlara dikkat edildiği zaman maddi ve manevi çok büyük kazançlarımız olacaktır. Ekonomik yatırımlar yapılırken de coğrafya dikkate alınmalıdır. Mümkün olduğu kadar verimsiz arazilere sanayi yatırımları yapılmalı, tarımsal üretim alanları korunmalıdır.
Bizleri yöneten kişiler maalesef yeterli coğrafya eğitimini almadıkları için yanlış yatırımlara yönelmekte ve uygulamada yaptıkları yanlışlıklarla devlet bütçesini ve dolayısıyla vatandaşları zarara uğratmaktadırlar.
Coğrafyayı etkili ve çekici hale getirmek için yapılacak ilk iş, çağa uygun yeni bir müfredat hazırlamaktır. Daha sonra eğitim araç gereçleri temin edilmeli ve yaygınlaştırılmalıdır. Her okulda bir coğrafya dersliği bulunmalıdır. Coğrafya uygulamalı hale getirilmelidir. Diğer bilimlerle ilişkilendirilmelidir. Kitaplar yeniden ve her konu asıl uzmanınca yazılmalıdır.
Bu ortamda daha iyi şeyler yapabilmemiz ancak ve ancak paylaşımla olabilir. Bu yüzden gerek döküman gerekse de fikir alışverişi konusunda birbirimize yardımcı olmamız gerktiği kanısındayım.